Ime pove vse. Dolina miru. Mir kot stanje duha in telesa. Mir kot spokojnost narave, ki jo nežno božajo sončni žarki. Mir kot čas, ki ga simbolizira oljčna vejica. Družina Rojac se je tu naselila pred okroglim stoletjem. Hitro so prepoznali izjemne pogoje za rast oljk in najlepše lege namenili oljčnikom, saj so vedeli, da samo dobro osvetljena oljka rodi plodove, ki dajo olje visoke kakovosti.

Pravzaprav so oljke zanesli v naše kraje že Grki, v kolikor jih niso prehiteli Feničani. Oljka, ki sodi med najstarejše kulturne rastline, se je obenem z antično civilizacijo razširila iz Male Azije po celotnem Sredozemlju, kjer so vremenski pogoji najugodnejši za njeno rast. Grški potopisec in zgodovinar Pavzanij, ki je živel v drugem stoletju pred našim štetjem, v svojem delu Opis Grčije omenja tudi istrsko oljčno olje. Kronisti beležijo dolgo tradicijo trgovanja z istrskim oljčnim oljem, ki je razcvet doživelo predvsem v 16. in 17. stoletju, ko so trgovske poti krojili podjetni Benečani. V 18. stoletju sta oljke prizadeli dve hudi pozebi (1782 in 1789), prepotrebno obnovo oljkarstva pa je zavrl prehod upravljanja ozemlja pod avstrijsko krono (1797), ki je imela za to panogo bolj malo posluha. Mogoče tudi zato, ker spada Slovenska Istra – obenem z Benečijo, Lombardijo in Furlanijo-Julijsko krajino – med zemljepisno najsevernejše lege, kjer še uspeva oljka, in kjer so zato zmrzali bolj preteče. Podobni strahovi, pa naj so bili upravičeni ali ne, so še dolgo časa hromili istrske oljarje. Pravi preporod oljkarstva se je začel šele po osamosvojitvi Slovenije (1991) in je sovpadal s povečanim zanimanjem za oljčno olje kot osnovo zdrave mediteranske diete pri nas in v svetu. Takrat smo tudi na naši domačiji občutno povečali oljčnike. Vodilo nas je spoznanje, da lahko o tako kvalitetnih oljih, kot jih pridelamo pri nas, v številnih drugih deželah zgolj sanjajo.

Analize so potrdile, da imajo zaradi posebnih podnebnih razmer naša olja ugodnejšo maščobno-kislinsko sestavo kot olja z južnejših območij. V njih je manj nasičenih maščobnih kislin in tudi delež linolne kisline je nižji, zato je njihova obstojnost daljša. Istočasno jih odlikuje značilna aroma, ki obenem z okusom daje ekstra deviškemu oljčnemu olju Slovenske Istre prepoznavne organoleptične lastnosti, po katerih se tudi v svetovnem merilu uvršča med najboljša olja.

Izkušnje prednikov nadgrajujemo z novimi prijemi, ki zagotavljajo trajnostni razvoj. Smo v postopku pridobivanja ekološkega certifikata. Kmetijo odpiramo obiskovalcem. V idilično opremljeni notranjosti, tipični za stare istrske hiše, z veliko kamenja in lesa, bo prostor za degustacijo ter izobraževalni center o mediteranskih rastlinah. Na osnovi ekstra deviškega oljčnega olja OLIUM razvijamo nove pridelke in produkte. Kot prvi v Sloveniji začenjamo s proizvodnjo naravne kozmetike, izdelane na osnovi našega ekstra deviškega oljčnega olja.

Za promocijo in trženje blagovne znamke OLIUM – Zgodba zlatega drevesa in naše nove turistične destinacije skrbi družinsko podjetje OLIUM d.o.o, ustanovljeno leta 2007. Naša vizija je postati vodilni slovenski pridelovalec vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja ter ostalih produktov iz oljčnega olja. S celovito ponudbo kmetije Dolina miru nadaljujemo družinske vrednote, med katerimi je na prvem mestu skrb za naravo in zdrav način življenja.